KÆMPE OPLEVELSE AT FACILITERE WORKSHOP I KENYA


Oplæg om økonomistyring og fundraising


Jeg var så heldig at blive valgt til at være med-facilitator på en workshop i Kenya. Workshoppen er en del af større demokratiprojekt støttet af DIPD og den havde til formål at styrke organisationerne i nye, grønne, demokratiske partier fra landene Kenya, Uganda, Rwanda og Burundi. Projektet ejes af Alternativet og Eastern African Greens Federation (EAGF). Jeg repræsenterede i denne sammenhæng Alternativet.


Jeg tog afsted med kæmpe ydmyghed og åbenhed overfor opgaven og deltagerne. For hvordan skal jeg privilegerede menneske kunne bidrage med noget væsentligt der? I Danmark har vi flere hundrede års historie med demokratiudvikling og man kan sagtens stille spørgsmålstegn ved, om vi er kommet i mål. Men i de 4 lande har de meget korte perioder med militærmagter, konger og pseudo-demokratier. I Burundi er det endda ikke tilladt at danne opposition – det kan man dø af. Det er også lande, hvor penge har en enorm magt. Det har penge bestemt også i Danmark, men vi har dog basale rettigheder og adgang til uddannelse, sundhedsvæsen, ordentlig infrastruktur mv. Vi er ikke vandt til, at vi dør, hvis vi ikke kan skaffe 2000$ til behandling af Kolera, fordi man var uheldig at drikke noget forkert på hotellet. Vi er heller ikke vandt til, at bestikkelse er en del af dagligdagen eller at kravene for at opstille et parti til valg varierer af om partiet er ønsket eller uønsket af regeringspartiet. Og sådan kan man blive ved at finde eksempler på, hvordan vi i Danmark er yderst privilegerede.

Så hvordan kan vi danskere på nogen måde give værdi til en workshop om organisering? Det var jeg selv virkelig spændt på at undersøge.


Selv skulle jeg fokusere på økonomistyring og fundraising med udgangspunkt i, hvordan vi gør i Alternativet. Og på en måde havde jeg det virkelig skidt med at fortælle at vores største indtægter kommer fra de statslige ordninger som Partistøtte og Gruppestøtte og fra medlemskontingent.

Som før antydet er staterne i de 4 lande ikke medspillere i forhold til små nye partier og man kan ikke forvente støtte der fra. Og manglen på loyalitet hos partimedlemmerne er også et stort problem. Da det er pengene og magten, der taler og bestemmer, så kan det være meget svært at rekruttere medlemmer og frivillige. Begge finansieringsmuligheder er derfor ret svære at efterligne for deltagerne på workshoppen. Men til gengæld var det en positiv overraskelse for mig at fortælle om sponsorship og crowdsourcing. Nogle kendte til det i forvejen, men nu var der mulighed for at dele viden og erfaringer på tværs af de 4 lande og organisationer.

En anden vigtig vinkel i mit oplæg var hele vores lovgrundlag i forhold til bogføring. I Danmark er korruption svært. Der er alle mulige regler, man skal overholde. Den enkelte lokalforening kan ikke bare stikke pengene i egne eller andres lommer. At der så stadig er muligheder for at bruge penge som middel påvirkning i Danmark, er en anden diskussion. Den skjulte pointe var selvfølgelig også at give projektdeltagerne en idé om, at projektet står til ansvar for pengene og at man i Danmark risikerer bødestraf og i sidste ende fængselsstraf, hvis man ikke lever op til bogføringsloven.


Tilbagemeldingerne på workshoppens indholdsside (organisation, økonomistyring og fundraising) var meget positive. Selvom de har lang vej endnu til demokratiet og til at have de samme muligheder som os, så var det tydeligt, at det gav håb og inspiration at høre om, hvordan ting kan blive.


Men workshoppens største gevinst var det rum, der opstod for vidensdeling og netværksskabelse. At mærke at man ikke er alene med sit ønske om forandring og at få støtte og gode idéer fra ligesindede betyder alverden.

Udvalgte blogindlæg
Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square